Wednesday, January 12, 2011

Courage for the Cowardly


berani ok kucing tenit itu ;D. all pics googled.


salam Rabu. eceh ;p

lama tak menulis. mak busy nok. mak nak makan pun tengok jam. hehe

past few days, i havent had the chance to measure of weight myself. seriously. haisshhh. tidoq pun kemain lena dek penat kat sekolah*. banyak perkara dalam fikiran nie. dan banyak appointments perlu dipenuhi. not comlaining tho ;p banyak busy banyak duit mehhhh.


ok ok today's topic is about courage. keberanian.

apa definisi Berani untuk kamu?

1. berani adalah apabila ............? (try answering this, you may surprise yourself as well)

Berani bagi aku adalah apabila kita masih mengharungi cabaran yang mendatang dengan menggenggam kepercayaan... faith...keimanan.itu keberanian bagi aku.


Contoh: Starting a business.

Korang ingat aku tak takut? terjun tiruk masuk dalam business? hell no! berhari-hari aku research research and research. but with very limited time, i made the plunge. tapi aku sedar, setiap keputusan yang aku buat dalam hidup adalah tanggungjawab aku sendiri. aku tidak angkat menuding jari menyalahkan manusia lain. no matter how hard or how challenging this journey... aku akan berdiri teguh atas keputusan yang telah aku ambil. atas keimanan dalam diri.


itu keberanian sayang.


jangan disalahkan yang lain terhadap apa yang telah kamu putuskan. kamu yang memutuskan untuk begitu setelah kamu timbangkan baik dan buruknya. menyalahkan orang lain hanyalah membuka pekung di dada. menunjukkan kelemahan dii. a reminder to yours truly juga.

:)



My father in law once said, a very simple statement sebenarnya. aku rasa dia pun tak ingat agaknya... ada satu situasi yang dia terlibat, ada orang memaki hamun disekeliling. i was petrified to hear that and spontaneously asked "abis ayah tak takut orang keliling maki-maki macam tu??????". "nak takut apa? bukan boleh jadi apa-apa.." with smiles in his eyes. yes, world is quite simple for him. heck, for men generally. hehe


see, we complicate our world. we complicate everything that we know. I DID THAT ever so often, i missed being alive. penatlah itu macam. lets just focus on positives things boleh? emitting positive energy attracts positives vibrations.siapa yang rasa nak bawak negative energy, errr... hehe... bawa ke tempat lain ya :)


i read this from Salha Zain's blog, i like it. very much.

she wrote on new year's resolutions:



"FOLLOW LEADER yang betul..yang dh berjaya…jangan follow org yang tak berjaya or orang yg langsung tak buat biz ni atau forum2 yang tak berfaedah diluar sane…Harus rapatkan diri dgn pemimpin kite…coz diela sifu kite…ikut apa saja yang die buat..sentiasa rujuk die…CONFIRM kite dapat jadi cam die…cthnya memang dh terbukti…salha memang ikut hanis..sampai orang panggil kami KEMBAR…dulu income hanis waktu DDM dalam RM30-40k..now salha pun DDM and dapat income macam tu…bile hanis jd CDM income rm150k…u all rase income i akan jadi macam tu tak bile i CDM…CONFIRM BOLEH….That’s what i call FOLLOW THE LEADER…

MATLAMAT kene firm…jangan berubah2 setiap mase…kalau bulan ni kita nk capai sesuatu.. WORK ON IT…kene ade time frame…jgn delay matlamat anda…bile dh terbiasa delaaaay je…jadi goal kite pun tah kemana…lame2 makin jauhla kite ngan matlamat kite…

ISTIQAMAH…buat berterusan…dont ever give up easily…bile jatuh bangkit semula…salha, hanis,even kak ana pun pernah jatuh..tapi kami tak pernah give up…cuba bygkan if kak ana give up, agak2 kak ana dapat ke jadi multi-millionnaire…income rm1.5 mil a month…jadi one of the most successful multi millionnaire entrepreneur di Malaysia ni…tersenarai dalam Top 10 multi-millionnaire di majalah Personal Money, dapat Award Empowerment of Women of The Year..

BERKORBAN…kalau nk berjaya perlu ade banyak pengorbanan…pengorbanan masa, tenaga, duit…bayangkan yeh…Kite nk berjaya, nk jadi jutawan, nk pegang income juta-juta…tapi tanak korban masa…nk dok relax kat rumah,nk tido golek2 depan tv…rase2, kalau macam ni boleh jadi jutawan tak..hmm…fikirkan…"


simple aight. but hit right home.

by the way. tadi tengok Oprah. sungguh guwe terkesan.... terus mahu buat sesuatu. Ya Allah, permudahkanlah urusan ini. kalau aku dapat merealisasikan ini, akulah insan yang paling gembira sekali :D untuk pengajaran bersama. let me think about this, nak rangka matlamat dan kaedahnya. biar teratur. maybe Friday i'll blog about it. If Allah permits :) gleeeeeee~





THE POWER OF PAYING IT FORWARD
The key to ending poverty and injustice around the world is to educate and empower girls and women—and every one of us has the chance to help women and girls around the world hold up half the sky. Oprah's message for you



p/s: Esok petang nak berjimba carik baju+tudung, Khamis appointment dengan dentist (takottttt!!!), Jumaat jumpa leader, Salha Zain (;D), Sabtu bawak si Meyo gi klinik kuceng, Ahad adalah seminar!!! horaayyyyy.

No comments:

 

© Copyright Of Being Beautiful - Designed by Krafty Palette