Friday, April 22, 2011

Projek Kasih 2: " UNICEF Pledge for Children"

semalam balik dari sekolah jam 4 petang terus zooommmmm balik ke rumah. sian suami saya, pagi-pagi saya tak sempat masak, memandangkan dia cuti, dialah goreng sendiri. siannnn suami :)

maka saya announce "jom dating!"

he is such a homebody, rather live and breath in the house. aku pulakkk gataaallll nak keluar!! hehe

so he chose Alamanda, because:
nearest to house, no toll, no traffic jam, no headache :p

so we had our first Lamb Mandy. sodap jugak. portion quite big and dessert? tak payahla ;p tak muat perut (tapi bubble tea wajib minum no excuse ;p)




lepas makan berlengganglah laki bini ke cold storage. lenggang sana lenggang sini. until we were stopped by a very nice lady asking to sign a petition to support a compaign against child abuse. OF COURSE KAMI SIGN!



tapi aku tetiba rasa tak puas hati.

"sign sahaja boleh stop the abuse?"

she smiled and ushered us to her table set up nearby, ohhhh dia represent UNICEF, dia tunjukkan mission and projects yang telah dijalankan oleh UNICEF. this very nice lady juga telah menerangkan cara agar kita boleh menyokong aktiviti yang bakal dijalankan melalui a pledge to contribute every month. consistent contribution.

ok, before i proceed to cara, ini adalah UNICEF mission:



UNICEF’s global mission is to:

Defend children’s rights, help meet their basic needs, ensure their survival and increase their opportunities to flourish.

Rally political will to invest in the well-being of children.

Respond to emergencies and strengthen the ability of children and their families to handle crises, including conflict, natural disasters as well as HIV and AIDS.

Assist countries in transition from conflict to peace to protect the rights of young people and to provide vital services to children and their families.

Advance equal rights for boys and girls and encourage their full participation in the development of their communities.

Work towards the human development goals adopted by the world community and the peace, justice and social progress enshrined in the Charter of the United Nations.

UNICEF is committed to the realisation of the Millennium Development Goals and the creation of A World Fit for Children.

Our commitments are shared by many, including governments, non-governmental and community-based organisations, faith-based groups, child advocates and children themselves.


so, what is this pledge?

we made a pledge that we will contribute monthly of RM38(yes, i know, kecik aja jumlahnya but insyaAllah :). kami risau juga if this is a contract. but she gave a hotline number that if in future kami decided yang kami mahu hentikan donation, we can do that serta-merta. if the account balance is not sufficient(if u choose auto deduct from personal account,MBB only) no deduction for that month and next month takkan deduct 2 kali ganda. ok, waktu ni lega sangat dengar sbb i reallllyyyyyyyyyyyyyyy want to be involve but being silly, risau juga sikit2 :) but now, i am proud that we made the pledge.

why auto deduct?
so UNICEF can plan the activities in advance!



where would the money go?

each and every cents will directly go to the children.

contohnya:

Protecting children’s right to an education

§ RM 50 will provide for instructional and fun learning tools and teaching aids to motivate 6 primary school children from rural and remote areas of Malaysia.

§ RM 100 will aim to inspire 5 Orang Asli children to learn and participate in school and learning through use of cultural folklores and story-telling in education curriculum.

Protecting children and youth from HIV

§ RM 50 will support efforts to strengthen protection for some 6 children infected and affected by HIV and AIDS.

§ RM 100 will facilitate youth-friendly education and services for 8 students, equipping them with both the facts and skills to adopt healthy lifestyles to reduce the risk of HIV.

Protecting children from violence in schools

§ RM 50 will guide 2 children to create a bully-free environment in their schools, through lessons and activities to manage school bullying.

§ RM 100 will equip teachers with knowledge and skills to use positive disciplining methods, benefitting 4 students.

nilai sumbangan kita?





RM 1 = 1 vaccine dose to immunise a child against polio.

RM 12 = 1 thick blanket to protect children during emergencies.

RM 50 = 2 long-lasting mosquitoe nets to protect children from malaria.

RM 400 = 700 doses of measles vaccine for children.

RM 800 = 1 "School-in-the-Box" for 80 children to continue schooling.

RM 4,000 = 5-year supply of paediatric HIV drugs (capsules) for one child.



RM12 boleh beri blanket for a child. nak nangis waktu baca :(


selepas aku pergi ke seminar yang dianjurkan oleh Dr.Azizan Osman, i hold on to one thing. to give, give give! consistently. in giving you will find peace with your life. in giving you will receive more! bukanlah dalam bentuk duit semata. rasa fullfilled, itu juga satu blessing. bila risau, we should sedekah (peringatan kepada diri sendiri). tak perlu banyakkk, ikut kemampuan.

consistent= RM10 setiap seminggu. belanja kawan makan ke, masak bagi makan ramai-ramai ke, bagi kat anak sedara ke, bagi kat adik-adik yang masih bersekolah ke. etcetc.

apa perasaan selepas memberi? rasa rendah diri kan? rasa bertuahnya diri kita dibandingkan dengan yang meneima bantuan? rasa mahu kerja kuat-kuat agar boleh memberi lebih banyak kan? rasa bersyukur kan?

i know, dalam bersedekah kena dahulukan ahli keluarga, jiran tetangga :) tapi lebih baik kita perbanyakkan tempatnya. macam cinta, takperlu dibahagi2, cinta boleh multiply, jadi banyak, tak perlu constrict. banyakkan "bakul" supaya lebih banyak yang boleh merasa. paying it forward.



syaratnya ialah: KAMU RASA BAHAGIA BILA MEMBERI. ASALKAN KAMU BAHAGIA.

kita ni macam pili air. air umpama duit. lebih banyak kita bukakan pili dengan memberi, lebih banyak air akan mengalir kepada kita. kalau kita tak buka, memang akan terkumpul dan akhirnya air akan pergi ke pili lain yang selalu dibuka.


mewahnya anak-anak saya di sekolah bila dibandingkan dengan mereka ini :)


saya menyebarkan ini agar mereka yang masih tercari-cari akan cara untuk memberi, mungkin ini boleh menjadi pertimbangan kamu. duit boleh cari sayang.. perasaan sayang itulah yang harus kita titipkan dalam jiwa anak-anak kita, melalui perbuatan selain daripada lidah.


insyaAllah :)



2 comments:

Heartilyina said...

teringin gak nk buat keje amal mcm ni. insyaAllah sumday :)

Anna Banana said...

InsyaAllah :)sekarang pun kita bersedekah dengan ibu bapa juga. pelan2, sikit2 asalkan niat betul. seronok sgt :)

 

© Copyright Of Being Beautiful - Designed by Krafty Palette