Thursday, June 2, 2011

Moral, Sifat Malu dan Maruah Diri.

semalam ralit aku membelek satu blog. isu lama, baru dibicarakan/dihebahkan. terus aku teringat anak-anak di sekolah. teringat buku-buku yang pernah aku baca, situasi yang pernah aku lalui.

man, i am going to be soooooooooo infamous for this post.

sigh.

wrong is wrong no matter how do you like to see it. period. no argument.


tapi yang subjektif adalah pendekatan untuk menyelesaikannya.


dulu masa aku bersekolah, cikgulah sumber aku kenal dunia luar, no internet maka tahap hormat pada guru tinggi. since parents always busy with work. balik petang, keluar awal pagi. malam kadang2 ada function. so kawan memang penting dalam hidup waktu itu for emotional support.

masuk sekolah menengah. asrama. makin bertambahlah jarak antara aku and parents.tapi aku tengok budak2 sekarang pun lebih kurang. walaupun duduk di rumah, macam duduk di hostel. parents keluar awal, balik lambat.

ok, i fully understand that know. we as parents have to work hard, to provide the best education so that the children will know the right fom wrong. but we sometimes forget that children learn from what they SEE rather than what they LISTEN.

contohnya;

"mama pun gelak kuat-kuat, kenapa along kena marah bila along gelak kuat di kelas?"

dan camno nak menjawab kalau student cakap macam tu?

"mak tu memang bu*** la, selalu nak suh aku f*** o** dari rumah.."

haaaaa.... tak ke mengucap kau dengar budak2 cakap macam tu?

bila datang emaknya. baru aku paham. mulut mak pun "ringan" macam anak. u see?


pendidikan asasnya daripada ibu bapa, daripada persekitaran di RUMAH. persekitaran akan menguji kekuatan pendidikan awal itu.

mungkin juga akan wujud senario dimana salah seorang anak ustaz dan ustazah yang sangat alim. mendidik anaknya dengan sangat cemerlang. tapi masih juga dalam setandan, ada pisang yang rosak. itu pula dinamakan sebagai dugaan. dugaan untuk ibu bapa, dugaan kita sebagai masyarakat untuk menginsafi kejadian sebegitu rupa. dugaan untuk melihat sejauh mana kita akan bertindak.

kadang-kadang aku terkesima dengan kemewahan yang anak-anak sekarang miliki. tabiklah sbb memang mewah bila dibandingkan dengan dahulu. i remember being a tad bit rebellious when i didnt get what i want. peer pressure babe. and i held that sampai la tua bangka ni. tapi dah lupakan dah. haha bukanlah tak dapat barbie pastu dendam 10 tahun. eh. tapi perasaan tak puas hati sbb tak mampu nak beli at that time. eh paham ke? sekarang pun i am working on this issue. tak mudah dapat toy pun masalah juga. camne ye. i know the parents more than capable to buy me the toy, its just i dont understand WHY they choose not to give. kalau macam sekarang, anak mudah dapat apa yang dia mahu. contoh; handphone, their appreciation on the value of things they get from parents decrease, so next time, in order to get that shine in their eyes, parents kena belanja more than they usually does. kalaula hari biasa dapat blacberry, takkan masa birthday dapat dibelanja makan kat Madam Kwan's je kot kan?

somehow i pity parents nowaday. too much ideas of right and wrong. bagi yang kuat pegangan agama, yang benar-benar faham akan mudahnya dan indahnya Islam, mereka boleh menerima dan filter all those ideas.... tapi bagi yang macam aku? ilmu masih kurang, terkial-kial cuba membetulkan diri sendiri sambil mendidik insan yang bernama anak? kadang-kadang, dalam sibuk bekerja, satu-satunya cara nak mengambil hati ialah dengan material. by giving in to demands so they would love us more, to depend on us, to behave, to smile when they see us so they can forgive us for the time we spend in the office. kesian kan dengan parents nowadays?

aku teringat jawapan pakngah bila aku bertanya..."kenapa pakngah, Allah bagi senang je anak kepada orang yang berzina tu?"..... jawab pakngah " harta,kuasa dan anak itu ujian. ada pun satu ujian. tiada pun satu ujian"

aku tak boleh buat tak tahu bila isu ini timbul. i cant. itu anak bangsa aku. itu saudara seagama aku. tapi pendekatan darls. if tiba-tiba je aku ke blog bahagian comment and bash her up kat situ, mungkin lebih jauh dia lari. do you still remember the feeling of being 14 years old? do you still remember the feeling of no one understands you more than your friends? we grew up. we got through it alhamdulillah with whatever "strict rules", "values" and "didikan agama" our parents gave us. we too, tested our limits and understood the boundaries. kita pakukan kemas-kemas dalam pertimbangan. tapi kita masih juga melakukan kesilapan walau hampir 30 tahun hidup.


this is life. a journey to fullfill our destiny. what is our destiny? Ad-din.


p/s: semoga Allah memberikan hidayah kepadamu anak. dan juga kepada kita untuk melihat semula kekurangan diri.

No comments:

 

© Copyright Of Being Beautiful - Designed by Krafty Palette