Saturday, December 31, 2011

Perjalanan 2011 :)

assalamualaikum!

3 bulan ai tak menjengah blog, kalau 3 hari kita biar rumah kosong, benda lain yang duduk nnti. kalau blog???? spammers la nyah! :p tihihi statement sedapkan hati sebab telah menakutkan diri sendiri. haha

i miss blogging but i am not gonna lie, i was very busy with school and..... life. tapi rasa sayang nak move on with 2012 without properly bid farewell to lovely 2011 :)

overall, 2011 ialah tahun yang benar-benar menguji diri. menguji apa yang aku percaya dan pelajari tentang hidup. like, kalau aku preach "rezeki di tangan Allah dan boleh datang dalam pelbagai bentuk" tup tup tupppp kami diuji dengan kewangan. so apa kami buat, telan, lawan perasaan dan belajar redha. at first it was challenging to convince diri sendiri tapi lama-lama, alhamdulillah :)

Apa perkara significant yang telah berlaku sepanjang 2011?

1. business :) alhamdulillah. sedikit sebanyak membantu aku 'melihat' manusia dan memperbaiki diri sendiri.

2. i gave 101% of my energy focusing on school, particularly students biologi and yet penilai masih menganggap i am not good enough sbb tak cukup 5 tahun bekerja. haha, ok i can laugh now :) masa memula aku dgr dia cakap rasa nak nangis, sedih sgt rasa. bukanlah markah yang dikejar tapi appreciation tiada, alasan yang diberi sungguh.... mengecewakan. tapi aku ingat semula apa pakngah cakap. tak ada prkara yang berlaku tanpa izinNya, so aku redha :) biarlah markah KPI aku macam mana pun, selagi Allah tahu dan Allah redha, aku ok je dan mungkin ini cara untuk Allah tunjukkan apa yang aku perlu perbaiki lagi. So biarlah, ada rezeki, adalah... yang penting kita usaha, kan? :)

3. keluarga, well i learnt A LOT on this matter. i can't and i won't elaborate :) dalam setiap ribut yang melanda, ada hikmah disebaliknya. dalah tu yang Allah mahu kita perbaiki. kalau kita masih stuck disitu maksudnya kita belum belajar apa yang perlu.


4. err apa lagi aku buat? T____T tak ada rupanya. nampak sgt idup focus pada suami, family,students dan business. no social life. tihihi. penat nyaaaahhhhhh. malas rasa nak bersosial, aku rela tido utk top up energy. hehe


Harapan untuk 2012

aku restate semula azam Maal Hijrah.

1. to be a better muslim, wife, daughter, sister, teacher.

2. untuk berhenti melakukan sesuatu bilamana kesan buruknya melebihi kesan baiknya.

3. to become a good mother


ya, you read it right :)



i am going to be a mother (yay!!) and cikyoi akan jadi seorang ayah next year, insyaAllah. for those yang ikut dari blog lama, aku tahu kalian mengerti rasa kesyukuran ini, mungkin kalian juga dapat membayangkan ketakutan yang bermain dalam kotak pemikiran juga. Astaghfirullahalazim. curiga memang mainan syaitan. anak ini pinjaman Allah, hidup kita pinjaman Allah, kita hanya mampu mendoakan yang menentukan cuma Dia. tapi aku percaya dengan kuasa doa.


Aku percaya rezeki ini hadir kerana sudah tiba masanya, sudah tertulis dalam takdir.


Aku juga percaya doa kalian dimakbulkan Allah.


Terima kasih kawan-kawan yang mendoakan :)

Doakan juga kandungan ini kuat ya, tahun depan uncles dengan aunties kena prepare duit raya sebab i will be arriving a month before Ramadhan so i have 2 months after that to practice my smile so i can melt your heart!

hihi, ok bab duit raya memang idea omak dia la kan.


aku akan ceritakan semuanya satu persatu. well this explain my lack of blogging and everything. Mabuk sungguh memabukkan, not complaining tho sbb bagi aku itu nikmat (ooohhhh ini rasanya mabuk. ohhh ini rasanya muntah2) :) tapi ada juga perkara yang aku terpaksa postpone. aku harap kalau ada yang terasa hati dapatlah maafkan aku and cikyoi. nanti dah sihat sikit, aku pi kenduri kawen semula ya :)


and it never really dawn on me that i am going to be a mother, until i listened to this.





first time dengar melalak sampai bengkak mata. hihi typical ;p tak drama tak sah kan?




Terima kasih 2011 untuk pengajaran dan kemanisannya. Buat 2012, selamat datang :)

4 comments:

nonie said...

syana........
YA Allah tahniah tahniah..Alhamdulillah.
Jg diri leklok. jg bb leklok.ermmmm...xtau nk ckp apa dh..tiba2 terharu..:)
tahniah utk yoi jugak..kemsalm kat dia:D

cik paja hanim said...

congrats syana!jage diri baik-baik taw..

Heartilyina said...

Syanaaa! Syana Syana I'm so happy sampai xtau apa nk cakap. Nak ketawa nak jerit rasa syahdu dan meremang ok masa baca ayat2 ko tu. Alhamdulillah Ya Allah. Syana aku doakan semuanya selamat dan lancar untuk ko skeluarga. Mmg betul semua ada hikmah kan. Syana haritu aku nk citer kt ko pasal agent insurance aku. Kakak dia dh 10 tahun kawin dh byk hbs duit n buat mcm2. After buat IUI (kot?) kali ke 2 baru berjaya. Kembar 3! Cerita utk bg ko semangat. Eh dh cehck doctor tak? Ntah2 kembar jugak? Hihi. Take greatest care of rself ok darling! :D *Hugs*

PS - Ihsan ni bila plak nk dpt Adik ni hihi ;P

Anna Banana said...

Nonie: mekasih nonie, doakan kami kuat kuat. sampai sekarang masih lagi kurang percaya. bila muntah baru percaya. haha. doa kawan-kawan juga ni ;)

cik paja ku: heeeee tq faza ;D

Iena: hehehe yang seorang ni pun hebat kesannya, kalau kembar mesti lagi mencabar! aku pun tak sangka na, memang betul2 rezeki Allah. even doctors pun tanya banyak kali samada aku buat apa2 tak sbb dah lebih 5 tahun kan. hehe. nanti aku blogkan kisahnya :) itulah bilalaaahhh ihsan nak jadi abang ngah? hihi

 

© Copyright Of Being Beautiful - Designed by Krafty Palette