Sunday, April 22, 2012

Shopping Barang Baby - Imaan!

Salam malam Ahad. ye debunya tebal. ye nak dekat sebulan tak hapdet blog. ye..... saya bersalah. i'm sorry blog ;p

heee. hari esok akan pergi ke PPUM for the fourth ANC eh, ke lima kot. ahhh sebenarnya aku lupa. tapi kemungkinan besar ini kali terakhir aku check up di PPUM. jeng jeng jeng.... awat? awat? what happen? longgggg story, insyaAllah akan aku ceritakan nanti.

dont get me wrong. sepanjang ANC di PPUM, aku SANGAT puas hati dengan layanan nurses and even the facilities. cuma... jeng jeng jeng! haha later la darling :)

for now,

i've entered my third trimester! and i am in my 31 weeks of pregnancy. phewwwww time do flies kan? i was SO busy with school, GILA BABSSSS punya sibuk. i only have time to eat and sleep. basuh baju si Imaan pun cikyoi yang buatkan. aku busy preparing students for my three months maternity leaves, waddling here and there, preparing the house for arrival of si kenit Imaan and busy recuperating... the soul and my poor confused body. hahaha! mak kompius nyahhhh. mak ingatkan mengah tu sbb perut besar... mak perut biasa biasa pun mengah naik turun tangga and mengajar ni normal keww? mak tertanya-tanya gittewww.. 

apa? mahu gambar mekna berboyot? heeee not a beautiful sight ;p sebenarnya aku seriau. i love tengok gambar blogger pregnant tapi bila sampai masa untuk aku, rasa...... segan! :D ok gitu? tengoklah nanti, bila dah masuk 8 bulan ;) maybe.

eh, tapi according to this link i am in my 8th month of pregnancy. bia betikkkkkk!!! *panik*

ok bertenang. arini kita tengok gambar barang-barang shopping for Imaan. very minimal. hehe takpe kan sayang, ibu invest yang terbaik yang termampu buat ayah and ibu :)

 one of the earliest purchase, sabun badan dan ointment for nappy rash and nipple crack *ouch* so jimat di situ. Recommended by nursing mothers di blogland for Medela Purelan alternative, marilah mencoba.


basic newborn clothes. very basic. aku dok pikiaq seminggu tak perlu cikyoi terlari2 ke sana-sini if baju tak cukup. hehe tu je. aku tak suka dengan statement "takpaaa takyah bebanyak nanti orang mesti bagi baju baby" errr tak syok la pengharapan tu. kalau ada, rezeki Imaan, kalau takda takpe, at least ada yang basics :)


 cloth diapers sederet 7 keping. another 3 otw. brand china dulu (babyland bamboo, weegro, rainbow). insyaAllah banyak cita-cita ibu untuk Imaan, kita usaha sama-sama ya sayang, ayah pun kena usaha sama. rompers murs murs, wetbag, dan 2 bibs yang takde dalam list, beli sbb sekeping RM5 hik hik hik tewas jugak guwe dengan godaan T_____T



stelah cikyoi basuhkan baju si kenit guna sabun "Kiddie Wash Cosway- recommended for CD jugak" so tibalah masa untuk melipat and siapkan bag untuk si kenit :) bag ibu kenit insyaAllah hujung bulan April boleh lengkap. sampai sekarang 80% kot barang-barang dah beli, harapnya masuk Mei barang2 dah lengkap, rumah dah sedia supaya ibu and ayah boleh prepare mentally. phew!



 please ignore cadar huru hara. ini bilik berpantang... the only room kat tingkat bawah rumah. balik kerja terjah bilik ni dulu untuk berehat, maghrib baru naik bilik beradu :) so finally after much much much thinking we decided to get Maxi Cosi Cabriofix for Imaan's carseat. we bought it fom a friend yang hanya guna 3 kali aja sebab bibik dia lagi suka pegang anak dia. hehe so rezeki 50% off gitu and condition tip top. we were thinking of getting the convertible one but one store owner nasihatkan kami to get the separate one sbb for convertible sgt bulky fo myvi plus nanti bila dah forward facing akan jadi a bit rendah so anak jadi boring takleh tgk luar tingkap. haaaaa dah 6 bulan umur Imaan kita beli carseat baru ya sayang :)


ini loots from Tok, Tokwan dan Makngah :D haha "my aunt is the best" hihiiiiii Tok belanja baju basahan Imaan dan Tok kaitkan set topi, mittens and booties. comellll sgt!! masa ibu dok ralit tengok dengan ayah and tok, Imaan aktif sgt, senget-sengat perut dibuatnya. haha eksaited ya tok, tokwan, paksu datang tengok kita ya. ibu pulak rinduuuu dengan kak long Aisyah kamu Imaan, bilalah boleh balik kampung ni??? :) not in the picture, barut dan bedung yang Tok buat untuk Imaan :) :) :)

terima kasih Tok! terima kasih Tok Wan Tata! terima kasih Makngah! :D


itulah report dari saya buat kali ini. sekian. hehe ngantuk sudah :) motif post hanya untukkenangan dan berkongsi gembira :) selamat bersedia untuk bekerja semua! moga rezeki kita diberkatiNya. amiiiinnnn :)


2 comments:

girlfriend said...

sukeee....tak sabar pulak kite..hehe ;)

Anna Banana said...

hehehe.... awak tu jaga diri. lagi few mos akak pulak yang exsaited membaca pasal preparation awak :D hehe

 

© Copyright Of Being Beautiful - Designed by Krafty Palette