Monday, December 17, 2012

Entering 6 months: Of solid food :)

masih.... masih disini. assalam ya all! ohmai berkarat gila otak.

i have been busy. masuk kerja, prep students for spm, invigilate theeennnnnnnn anak beranak tak sihat for A MONTH. phewww. gilalah. siap pas baton bergilir, gilir. ada yang serentak. kenangan betul. sekarang takleh tgk nose aspirator imaan, mesti syahdu teringat kenangan jaga anak sakit, betapa risaunya nak tido, dok pasang telinga dgr pernafasan dia.

and for that, i lost 3.5kg, another 0.5kg to prepregnancy weight. hoyyeah :D hihi. no need for pills, dearest pb or meal replacement. kata kunci here is tiredness. heee tak complaint sebab syukur sangat sangat imaan dah sihat and kami laki bini is on the road to recovery. batuk kong kong lite lite gitteeeww. banyak dah belajar :)

1. on paeds: sila pilih yang pakar dan kamu percaya sbb kami dah jumpa beberapa pakar tp bila kami doubt abisla kan. so patah balik pada pada Prof CT Lim yg tgk Imaan dr kecik. and pls tahu how to get him in time of emergency. demam panas tgh malam buta ke. etc.

and sebulan ni berat imaan statik... eh naik 200 grams to 7.5kg tapi turun ke 7.3kg baru baru ni. takpelah, still in normal range annnnddddd he started solids!!!!!! omg omg omg anak mak dah besarrrrrrrrr!

:) he started solids dah. anak yang kukandung 38 minggu 4 hari. haihhh cepatnya masa berlalu ;)

well, dia start lambat sbb tak sihat kan, first meal adalah bubur beras perang+ebm. tercayor. dia buat macam susu aje. next aku bagi2 rasa apple, pear puree from Heinz. he hated it! kekeke. jumpa avocado, beli sebijik, buat puree... pekat sgt kot, tak mianat sgt. and after 2 weeks of main2 bagi dia rasa itu ini, barulah saat sebenar tiba. jeng jeng jeng. avent steamer blender yang ditempah from camy babyland sudah sampeiii! so ayuh carik kat internet on what to start for him. pear? Anjou lagi nyah. paling manis katanya. bagi kat taska 1.5 oz untuk pagi. tak cukuuup. taska terpaksa bagi nestum beras campur karihome. 2 scoop habis T_______T ok ini cabaran bagi omak ehhhh. omak masak sedap ok anak. maka omak telah mempuree: lobak merah, sawi, apple manis and belajar buat bubur bayi takde gigi guna slow cooker. renyah nak nangis rasa. huhuhu mujur thn depan taska imaan akan provide bubur baby. siap nak beli avent steamer blender lagi.aaaaaaaahhhhh best :p

so kesimpulan sekarang:
1. imaan sgt suka puree lobak dan puree apple
2. imaan kena ada bubur nasi in a day
3. imaan suka bubur nasi+lobak+sawi, licinnnn 3oz. which i dont know banyak ke sikit. tapi dia macam nak lagi je.
4. sehari 2 kali makan. tapi kdg2 malam amukan maka bagi sesudu dua puree apple.

perancangan:
1. nak buat banana+avocado tapi susahnya nak jumpa pisang emas.
2. nak beli bekas tupperware banyak lagi so can keep his frozen purees cube. hehe menyelam minum air namanya. kita perlu membuat muka panik sambil berkata "beeee acaner ni???? sian imaan makanan dia tak tau nak letak mana" padahal anak rileeekkk je terkinja tgk hippa hippa hey.
3. and this one book that i hauled from big bad wolf book sales SGT membantu, banyak gile resepi. belum berkesempatan beli Annabel Karmel. intai web dia aje dulu :)



and i looooovvvveeeeeeeee pemanggang ajaib tu. dok eksaited buat menu anak, menu cikyoi tak 
terabai ;p 


and and and..... imaan dah mengesot ke depan dengan laju. sobs apakah perasaan ini? happy tapi sedih? apakah?

ok ini entry malas dari ipad. tak reti haih upload gamba from here. jumpa lagi nanti. sooooon! :D

No comments:

 

© Copyright Of Being Beautiful - Designed by Krafty Palette